Tutorial Permulaan MZPLAY

Selepas register MZPLAY dan deposit MZPLAY, langkah seterusnya yang perlu anda buat ialah fahami cara main MZPLAY. Dalam aplikasi MZPLAY, terdapat banyak game buat duit. Walau bagaimanapun, kami mengesyorkan hanya bermain permainan Wingo untuk pemula. Kerana permainan Wingo adalah permainan asli dari MZPLAY dan permainan paling mudah untuk menjana wang di aplikasi MZPLAY. 

Secara umum, Wingo ialah trading prediction game yang bermaksud anda perlu meramal keputusan yang akan keluar pada tempoh/period tertentu. Anda boleh meramalkan saiz (besar atau kecil), warna (merah, hijau atau violet) atau nombor (0,1,2,3,4,5,6,7,8 atau 9). Selepas membuat ramalan anda, anda mesti membuat pembelian. Pembelian ini akan menggunakan modal pada akaun mzplay anda. Jika ramalan/pilihan anda tepat mengikut keputusan tempoh itu, maka anda akan pulangan (keuntungan).

Senarai kandungan

1. Fungsi setiap butang pada MZPLAY (wingo)

1. Balance / baki MZPLAY : bermakna berapa duit anda dalam akaun MZPLAY.

2. Withdraw : untuk membuat keluaran atau transfer wang dari akaun MZPLAY ke bank anda.

3. Deposit : untuk membuat deposit atau menambah modal dalam akaun MZPLAY anda.

4. Room : terdapat 4 bilik pada wingo MZPLAY iaitu 1 minit, 3 minit, 5 minit dan 10 minit. Setiap bilik menunjukkan berapa lama setiap tempoh berlangsung.

5. Time remaning : bermakna berapa masa tersisa untuk membuat pembelian.

6. Period : menunjukkan tempoh semasa.

7. Color market :  terdiri daripada Green, Red dan Violet.

8. Number market : terdiri daripada 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dan 9.

9. Size market : terdiri daripada Big dan Small.

10. Period : menunjukkan tempoh sebelumnya

11. Number : menunjukkan keputusan market number tempoh sebelumnya

12. Big Small : menunjukkan keputusan market size tempoh sebelumnya

13. Color : menunjukkan keputusan market color tempoh sebelumnya

14. Dragon Assistant : membantu menyemak market mana yang tengah ada naga (maksud naga akan dibahas section seterusnya)

15. Customer Service : khidmat pelanggan rasmi, jika mendapat masalah deposit atau withdraw boleh terus hubungi mereka

2. Kadar pulangan MZPLAY (wingo)

Selepas anda faham setiap fungsi, anda mesti faham kadar pulangan pada permainan wingo. Ini berguna supaya nanti anda boleh membuat money management yang baik untuk mengurangkan risiko kerugian.
Pulangan akan bergantung pada apa yang anda pilih (saiz, warna atau nombor) dan jumlah wang yang anda gunakan untuk membuat pembelian. Sila semak jadual pulangan di bawah!

Contoh : Jika anda membuat pembelian RM10 pada BIG, dan keputusan pada tempoh tersebut adalah BIG, maka anda akan mendapat pulangan RM10 x 1.96 = RM19.6 (pulangan RM19.6 ini termasuk modal RM10 yang anda gunakan).

Contoh lain, jika anda membuat pembelian RM10 pada nombor 9, dan keputusan pada tempoh tersebut adalah tepat nombor 9, maka anda akan mendapat pulangan RM10 x 8.82 = RM82.2.

Selepas anda faham fungsi setiap butang dalam Wingo, jom kita terus ke cara main wingo. Sila ikuti langkah demi langkah di bawah!

3. Join group MZPLAY

Langkah pertama yang anda perlu lakukan ialah menyertai group telegram MZPLAY. Terdapat 2 group official yang anda perlu sertai iaitu channel MZPLAY pro trader dan group main sama MZPLAY. Klik 2 butang di bawah untuk menyertai kumpulan!

Setiap kumpulan mempunyai cara permainan yang berbeza. Walau bagaimanapun, untuk pemula sila fokus pada channel telegram MZPLAY PRO TRADER.

1.1 Cara baca signal MZPLAY Pro Trader

Pada channel Pro Trader, anda akan mendapat signal yang akan menjadi rujukan anda untuk memilih Besar atau Kecil. Signal akan mula dihantar dari pukul 12:00 hingga 23:00 setiap harinya. Setiap signal akan dihantar 5 minit sekali sebab nanti kita akan bermain di ROOM 5 MINIT.

Langkah 1 – login akaun mzplay anda dan klik menu WINGO
Langkah 2 – klik Win Go 5min, sebab signal pada channel pro trader ialah untuk bilik 5 minit.

Langkah 3 – Pergi ke channel MZPLAY pro trader untuk mendapatkan signal terkini. Signal akan dihantar setiap 5minit sekali, sebab tu sila fokus hanya pada signal terkini.

Pada contoh di atas, signal terkini mengatakan “PERIOD 246 –  BIG – x1” yang bermakna pada bilik 5 minit, tempoh 246 pilih BIG. Tanda x1 pada signal akan diterangkan dalam bahagian seterusnya, oleh sebab tu harap ikuti tutorial ini hingga tamat!

Selepas klik BIG, anda akan memasuki menu tetapan jumlah pembelian. Pada menu ini anda boleh menetapkan jumlah wang yang ingin anda guna untuk membuat pembelian.
Balance = bermakna wang anda
Quantity = ialah gandaan dari wang anda tadi

Jika anda tetapkan Balance = RM1 dan Quantity = 3, maka jumlah pembelian anda ialah RM1x3 = RM3
Jika anda tukar Balance = 10 dan Quantity = 3, maka jumlah pembelian anda ialah RM10x3 = RM30

Pada contoh diatas saya tetapkan balance 1 dan quantitiy 1, maka saya membuat jumlah pembelian RM1x1 = RM1
Selepas tetapkan jumlah pembelian, sila klik “Total amount RM x.xx

Setelah berjaya membuat pembelian, seterusnya tunggu masa tempoh 246 tamat. Selepas masa tamat, keputusan akan diumumkan dan anda akan tahu adakah anda profit atau loss. Maklumat tambahan: Jika anda ingin membuat pembelian, sila lakukan sebelum 5 saat terakhir tempoh terkini.

Selepas tempoh 246 tamat, ia akan diteruskan ke tempoh 247. Anda boleh menyemak keputusan tempoh 246 di bahagian bawah. Jika keputusan yang muncul adalah sama dengan apa yang anda pilih tadi, maka anda menang dan mendapat pulangan.
Contoh di atas, saya buat pembelian BIG RM1 untuk tempoh 246 dan keputusan tempoh 246 ialah BIG, maka saya menang & pulangan yang saya dapat ialah RM1 x 1.96 = RM1.96 (sila semak jadual pulangan di atas)

Anda boleh menyemak sejarah pembelian anda pada menu “My history“.

1.2. Makna tanda X (darab) pada setiap signal

Seperti yang anda lihat, setiap signal mempunyai tanda x (atau sistem gandaan). Ini adalah sebahagian daripada teknik trade “Martingale System“. Kerana signal tidak selalu tepat 100%, sebab itu anda perlu guna sistem ini. Matlamatnya adalah untuk menampung kerugian sebelumnya dan mendapat keuntungan daripada kemenangan yang lebih besar. Sila beri perhatian pada contoh di bawah:

Contoh, signal Period 208 ialah SMALL x1 dan saya membuat pembelian pada pilihan SMALL, untuk tanda x1 atau gandaan 1 saya mula dengan RM1. Selepas tempoh 208 tamat, keputusan ialah BIG. Maknanya saya kalah atau loss. 

Pada masa ini saya mengalami kerugian sebanyak RM1 kerana apa yang saya pilih tidak sama dengan keputusan yang keluar. Namun jangan risau, sebab ini ialah proses yang normal. Jika anda berada dalam keadaan kalah, adalah disyorkan untuk mengikuti isyarat tempoh seterusnya!

Selepas mengalami kekalahan pada period 208 sebelumnya, kita mesti menyemak signal untuk period 209. Pada contoh diatas, signal terkini iatu Period 209 – BIG – x3, saya balik ke akaun mzplay dan membuat pembelian pada BIG. Kerana gandaan 1 (x1) sebelumnya kalah, maka seterusnya signal akan berubah menjadi gandan 3 (x3). Jadi, jika tadi x1 saya membuat pembelian RM1, maka signal x3 saya mesti membuat pembelian RM1x3 = RM3
(contoh: jika signal x1 anda membuat pembelian RM5 dan kalah, maka pada signal seterusnya anda mesti membuat pembelian RM5x3 = RM15).

 

Selepas saya klik BIG, saya akan tetapkan jumlah pembelian kepada RM3. Saya hanya perlu menukar Quantity kepada 3, kemudian terus klik “Total amount RM3.00“.

Ini dilakukan supaya jika signal seterusnya berjaya, anda boleh menampung kerugian kerana gagal pada signal sebelumnya. Modal anda akan dikembalikan dan anda akan mendapat lebih sebagai keuntungan anda. Ini lah maksud dari pada “martingale system/sistem gandaan“.

Selepas membuat pembelian mengikut signal, sila tunggu hingga masa period tamat untuk mendapat keputusan. Pada contoh di atas, keputusan period 209 ialah BIG dan kita mendapat kemenangan!

Dari pada pembelian RM3 saya mendapat pulangan RM3 x 1.96 = RM5.88.

Jika anda memasukkan pengiraan kerugian sebelum ini, maka anda akan melihat bahawa anda masih mempunyai keuntungan RM1.88 kerana pulangan lebih besar daripada jumlah modal yang anda gunakan.

1.3. Bagaimana jika x3 masih kalah?

Seperti yang saya katakan sebelum ini, signal tidak akan selalu 100% tepat. Pada contoh di atas, signal x3 menang, anda boleh terus nenampung kerugian x1. Bagaimana apabila signal x3 masih kalah?
Jika x3 masih kalah, maka seterusnya signal dengan gandaan yang lebih tinggi akan muncul. Sediakan modal untuk mengikuti signal seterusnya sebab semakin tinggi gandaan yang kita ikuti, semakin besar pulangan dan keuntungan yang kita akan dapat

Signal MZPLAY Pro Trader selalu bermula dari x1. Jika x1 gagal, maka akan terus naik pada gandaan x3. Jika x3 gagal maka akan naik lagi ke x8 dan seterusnya (x1 – x3x – 8x – 24x – 72x – x216 – x648 – x1944).

1.4. Berapa total modal untuk mengikuti semua signal?

Jika anda ingin mengikut semua signal betul-betul seperti yang tertulis (ikut rapat gandaan yang disyorkan), maka anda perlu menyediakan sekurang-kurangnya RM3000. Jumlah ini kelihatan seperti banyak, tetapi ia berbaloi untuk untung yang akan anda perolehi nanti.

Bukti orang yang berjaya mengikut signal MZPLAY Pro Trader (ikut rapat)

1.5. "Modal saya tidak besar, tak boleh untung ke?"

Jangan risau, jika modal anda tidak besar, anda boleh ikut cara di bawah. Kaedah ini telah diikuti oleh ramai pengguna MZPLAY yang mempunyai modal terhad tetapi masih ingin mengaut keuntungan. Kaedah ini dipanggil “MAIN SKIP“. Cara ini bertujuan untuk menjimatkan modal anda supaya anda boleh mengikuti isyarat gandaan (x) tinggi. Mengapa anda  mesti ikut signal gandaan tinggi? Kerana ia mengikut “probability theory“, lebih tinggi gandaan (x), lebih besar peluang untuk menang. 

Jadual di atas ialah jadual untuk cara “MAIN SKIP”. Modal yang berbeza mempunyai cara bermain yang berbeza. Sebagai contoh, jika anda mempunyai modal RM50 dan anda mengikut signal dari x1. Apabila signal x1, x3, x8 dan x24 gagal, pada signal x72 seterusnya anda tidak lagi mempunyai modal yang mencukupi untuk meneruskan (melainkan anda membuat deposit pada masa yang sama untuk menambah modal). 

Berbeza jika anda mulakan apabila signal telah tiba di x24. Signal x1 tidak memerlukan sebarang pembelian. Begitu juga dengan signal x3, x8 dan x24, biarkan sahaja ia berlalu tanpa membuat sebarang pembelian. Pada signal x24, anda hanya perlu membuat pembelian RM1 (jangan buat pembelian RM24!). Jika anda menang pada signal x24, anda akan mendapat pulangan RM1 x 1.96 = RM1.96 dan anda perlu menunggu signal x24 untuk main semula.

Jika pada signal x24, signal pro trader kalah, maka signal seterusnya ialah x72 dan anda mesti membuat pembelian RM3 (mengikut jadual). Jika anda menang pada signal x72, anda akan mendapat pulangan RM3 x 1.96 = RM5.88 dan anda telah nenampung kerugian RM1 sebelumnya dan mendapat keuntungan RM1,88 (RM5.88-RM4=RM1.88). Seterusnya anda perlu menunggu signal x24 untuk main semula.

Jika masih kurang faham, anda boleh rujuk video youtube di bawah:

1.6. Main normal VS Main skip

Tiada cara yang 100% sempurna, setiap cara mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Sila fahami dan tentukan kaedah yang sesuai dengan latar belakang anda masing-masing

Kelebihan main normal
-Anda boleh main pada bila bila masa
-Keuntungan lebih besar
-Rebate (cash back) lebih besar
-Dengan pengkompaunan, aset meningkat dengan lebih cepat

Kekurangan main normal
-Perlukan modal yang lebih besar
-Risiko lebih besar jika tiada backup modal

Kelebihan main skip
-Tidak perlu modal besar
-Risiko lebih kecil kerana tidak perlu backup modal yang banyak

Kekurangan main skip
-Keuntungan lebih kecil
-Hanya bermain pada masa-masa tertentu
-Rebate (cashback) kecil
-Aset lambat meningkat

4. Money Management is a Must

Pada asasnya money management dalam game wingo adalah strategi defensif yang bertujuan untuk memelihara modal. Ini adalah cara untuk menentukan jumlah pembelian pada masa tertentu berdasarkan modal yang ada. Money management yang berjaya boleh menyelamatkan  aset anda apabila anda mengalami kerugian teruk.

* BEP ialah Break Even Point / Titik pulang modal yang bermakna keuntungan yang anda dapat telah mencecah jumlah modal anda.

Contoh jadual di atas ialah bagaimana money management berlaku. Anda perlu membuat sasaran keuntungan/hari. Anda boleh menggabungkan modal anda pada hari 1, 2 dan 3. Dengan sasaran keuntungan sebanyak 30% sehari, pada hari ke 3 anda telah pulang modal (BEP). Pada masa itu, sila keluarkan modal anda dan sisa hanya keuntungan. Dan keesokan harinya anda akan bermain dengan wang keuntungan sahaja. Ia juga disyorkan supaya anda membuat keluaran setiap hari selepas anda mengalami BEP. Ini bermakna jika signal pro trader mengalami trend yang buruk seperti signal x1944 tidak menang (walaupun jarang berlaku), anda hanya akan kehilangan sebahagian daripada keuntungan anda. Modal dan keuntungan lain kekal selamat dengan anda.

5. Group Main Sama (1 minit)

Jika anda seorang yang suka mengambil risiko untuk keuntungan besar, anda boleh bermain MZPLAY dengan ramalan anda sendiri atau ramalan daripada pemain lain dalam group main sama MZPLAY. Bagi pemula, kumpulan ini mungkin kelihatan sangat mengelirukan kerana setiap orang menghantar predik versi mereka sendiri. Dalam kalangan pemain ini, terdapat beberapa pemain yang mempunyai predik padu Wingo 1 minit yang sangat baik dan ini boleh menjadi rujukan anda nanti.

Tiada peruntukan mengenai cara ramalan ditulis untuk group main sama mzplay. Walau bagaimanapun, pemain pasti akan memberikan predik untuk tempoh terkini. Dan predik bukan sahaja pasaran saiz (besar/kecil), tetapi juga pasaran warna (merah/hijau/ungu) atau nombor (0-9).

Pada contoh di atas, salah satu ahli group main sama meramal 23 S, yang bermakna pada Period 23 (pada group main sama 1minit, period hanya ditulis 2 digit terakhir), pilih SMALL.
Jumlah pembelian terpulang kepada anda, anda boleh membeli sebarang jumlah yang anda mahu. Walau bagaimanapun, sila ingat, laraskan jumlah pembelian dengan modal yang anda miliki.

Selepas period 23 tamat, ia akan diteruskan ke tempoh 24. Anda boleh menyemak keputusan tempoh 23 di bahagian bawah. Jika keputusan yang muncul adalah sama dengan apa yang anda pilih tadi, maka anda menang dan mendapat pulangan.
Contoh di atas, saya buat pembelian SMALL RM100 untuk tempoh 23 dan keputusan tempoh 23 ialah SMALL, maka saya menang & pulangan yang didapat ialah RM100 x 1.96 = RM196 (sila semak jadual pulangan di atas)

5.1 Istilah yang sering ditemui dalam group main sama 1 minit

SW / Small win = keputusan period terkini ialah small. Jika anda pilih big sebelumnya, maka anda menang.

BW/big win = keputusan period terkini ialah big. Jika anda pilih small sebelumnya, maka anda menang.

Silang = pola silang sedang terbentuk. Contoh pola silang ialah keputusan tempoh sebelumnya big → small → big → small → big dan seterusnya atau green → red → green → red → green dan seterusnya.

Naga = pola naga sedang terbentuk. Contoh pola naga ialah keputusan tempoh sebelumnya big → big → big → big→ big dan seterusnya atau green→ green → green → green → green dan seterusnya.

Predik Nombor = Anda akan melihat beberapa pemain memberikan predik nombor seperti contoh di atas. Dalam contoh di atas 77 R6/8 bermakna dalam period 77, pilih BIG, kemudian pilih nombor 6 dan 8.
Jika nombor predikat betul ia akan ditulis JP (jackpot).

6. Cara membuat keluaran / withdraw MZPLAY

Selepas mendapat keuntungan yang anda jangkakan, adalah lebih baik jika anda withdraw secara konsisten. Berikut ialah cara untuk membuat keluaran pada MZPLAY.

6.1 Isi butiran bank

1. Log masuk ke akaun anda dan klik Account
2. Klik Withdraw
3. Klik Add bank account number
4/ Isikan butiran bank anda dengan betul dan lengkap
– Pilih nama bank (MAYBANK, CIMB, HLB dan lain-lain. Anda juga boleh menggunakan TNG)
– Isikan nama penuh anda seperti yang didaftarkan di bank (WAJIB BUBUH BIN/BINTI BILA ADA)
– Nombor akaun bank
– Nombor telefon
– Bandar
– Semak semula semua butiran yang anda masukkan, jika anda pasti ia betul, sila klik Save

6.2 Tetapkan jumlah keluaran/withdraw

Selepas melengkapkan butiran bank, anda boleh segera memasukkan jumlah pengeluaran yang anda inginkan. Berikut adalah syarat umum untuk membuat keluaran:
1. Minimum withdraw ialah RM20
2. Anda boleh withdraw 5 kali sehari
3. Anda mesti memenuhi target turnover sebelum anda boleh membuat withdraw
4. Withdraw akan mengambil masa 5 minit hingga 30 minit masa biasa (boleh mengambil masa lebih lama jika trafik sesak).

Maklumat tambahan: target turnover ialah bilangan pembelian yang anda mesti buat sebelum anda boleh membuat pengeluaran. Target turnover dikira berdasarkan jumlah deposit yang anda buat. Sebagai contoh, jika anda membuat deposit sebanyak RM20, maka anda perlu membuat jumlah pembelian sebanyak RM20 sebelum anda boleh membuat pengeluaran. (kemenangan atau kekalahan tidak menjejaskan pengiraan turnover anda , tetapi jumlah setiap pertaruhan yang anda buat). Anda boleh menyemak berapa target turnover yang perlu anda buat pada menu withdraw (lihat contoh di atas)

Scroll to Top